Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az angol tizenegyes bemegy magától

0

"A legjobb mód, hogy ne kapjunk ki tizenegyesekkel, ha el sem jutunk odáig" – közölte a minap axiómaszerűen Roy Hodgson, angol szövetségi kapitány, címzetes strucc. Merthogy Hodgson nem akarja túlspilázni a büntetők jelentőségét. A végleges keret megtalálása után ugyanis háromhetes edzőtáborba viszi a csapatát (Portugália, London, Miami), de ott nem tervezi szóba hozni a kényes kérdést. Pedig az angol válogatott története során hét büntetőpárbajából hatot elbukott, Hodgson azonban csak legfeljebb az egyenes kieséses szakaszban szentel majd figyelmet a témának.


"Azt kell mondjam, a tizenegyesek témája engem kissé untat. Természetesen gyakoroljuk majd kicsit, ahogy minden egyes csapat csinálja, de szerintem a büntetőpárbajok iránti megszállottság csakis negatív lelki hatással lehet a játékosokra. Nem vagyok pszichológus, de ha a hétköznapi életben egy bizonyos problémán aggódsz egész nap, akkor sokkal nagyobb eséllyel csak még nagyobb probléma lesz belőle. Jobb, ha száműzöd a gondolataid közül" – fejtegette az egykori Inter/Liverpool/Fulham-edző.


A 66 éves maestro azok táborát gyarapítja, akik szerint a pillanatnyi lelkiállapot dönt a büntetőknél. Meg is magyarázta, hogy például az Euro 2012 edzésein Ashley Cole és Ashley Young is százszázalékos volt edzésen, majd mindketten hibáztak az olaszok ellen. Roberto Baggio pedig nagyot rontott a 94-es vb-döntőben, noha a legtechnikásabbak egyike volt – hozott újabb remek példát Hodgson, gondolom, a globális felmelegedéssel sem kell nyomasztanunk magunkat minden nap, majd elmúlik magától., meg amúgy is, tegnap éppen hogy hűvös volt. 

A labda meg gömbölyű, a védekezést nem kell tanítani, a kontrajáték adja magát, taktika meg csak a gyöpösöknek való, akikben nincs benne a zsuga bonitó elsőre. 

Hodgsonnak annyiból nincs szerencséje, hogy ha nem is brit tudósok, de magyarok azért körbejárták ezt a kérdéskört.

A játékelmélet a matematika egyik, interdiszciplináris jellegű (tudományágak közé egyértelműen nehezen besorolható) ága, mely azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy mi a racionális (ésszerű) viselkedés olyan helyzetekben, ahol minden résztvevő döntéseinek eredményét befolyásolja a többiek lehetséges választása, vagyis a játékelmélet a stratégiai problémák elmélete. A játékelmélet alapjait Neumann János fektette le. A fociban 5-10 éve használnak játékelméleti alapvetéseket – elsősorban a tizenegyesek elvégzésére és hárítására való felkészülés során.
 

A tiszta stratégiák kudarca

Tiszta stratégia: ha valaki valamilyen elv alapján dönt, és abból az elvből egy adott helyzetben mindig ugyanaz a lépés következik.

Tiszta stratégiák a 11-esek esetében:

• Mindig ugyanazt az oldalt választani
• Az oldalak váltogatása (Diego Forlán)
• Részelemek tiszta stratégiája:
    o Hosszú kivárás
    o A nekifutás és az irány állandó kombinációja

A tiszta stratégiák a mai apparátusok és elemzési erőforrások miatt már nem működnek.

Kevert stratégiák

Kevert stratégia esetében a játékos egy előre eldöntött valószínűségi eloszlás szerint (pl. hosszú távon 30% balra, 70 % jobbra rúgás), de az egyes eseteket véletlenszerűen variálva határozza meg lépését a játékban.

A kevert stratégiájú Lionel Messi tizenegyesei (2010 –2013):



Milyen sikerre számíthatunk a tizenegyeseknél?

Ignacio Palacios Huerta készített kutatást a témában a Chelsea számára, és az 1995 és 2000 között elvégzett büntetők alapján ezt találta (forrás: Soccernomics, 137. oldal)

A világbajnokságok történetében 22 tizenegyespárbajt vívtak. Németország 4/4, Anglia 0/3-as mutatóval áll. De biztos Lehmann volt a hülye a 2006-os vébén, mikor statisztikailag beárazta az argentin rúgókat, aztán minden alkalommal jó irányba vetődött, és két tizit meg is fogott, hogy Németország 4-2-vel jusson tovább.


/a posztban elévülhetetlen érdemei vannak André Tamásnak, rólam csak bepattant, illetve korábban már a Kockafoci is posztolt a témában/


comments powered by Disqus

Feedek

Archívum

Követők

benitonstt heinrich pulga OutsideRB juergenw kiajobb rostas70 Roberto Carlos csker Integető lufiember United99 Viridis Aquilae vily35 nstvendégszerző sacer  benito BlueCech

Utoljára kommentelt posztok

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Reblog