Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kapusok napja volt

0

Itt volt már az ideje, hogy egy teljes játéknap a kapusokról szóljon. Volt már bírózós, csatározós, hátvédezős, visszavont deep lying registás (pirlós) nap, most végre a kapusoké volt a főszerep – bár ettől Akinfejev minden bizonnyal szívesen eltekintett volna.

A zinternet mai sztárja nem más, mint egy lejárt szerződésű, de a híresztelésekkel ellentétben nem hatujjú kapus, aki egészen elképesztő teljesítménnyel döfött bele egyet a bírózás rémétől menekülni próbáló brazilokba. Most meg az van, hogy Brazíliának alsó hangon egy hétig azt kell hallgatnia, hogy „már a horvátok ellen is csak a bíróknak köszönhette.”

Brazília, bár sokan úgy értékelik, hogy beégett Mexikó ellen, valójában nem sokat veszített az első meccsen felépített renoméjából. Mert hát lássuk be, a brazilok a nyitómeccsen sem játszottak jól, ha a Dani Alvesre bohócsipkát húzó Olic öt évvel fiatalabb (vagy van egy öt évvel fiatalabb, hasonló kvalitású horvát a keretben), még csúnyább lehetett volna a bemutatkozás. Mexikó ellen volt az első félidőben egy nagyon erős 20 perce Brazíliának, de az, hogy ezt a részt megúszták a mexikóiak, és főleg az, hogy onnan simán visszalépkedtek a meccsbe, számomra nem a brazilok kritikája, hanem a muchachók dicsérete.

Tudom, nem sokan értenek egyet velem, de számomra az A csoport második meccse Mexikóról szólt. Az odáig tiszta sor, hogy a játékuk nem fekszik Brazíliának, és az ötvédős rendszerrel még mélyebbre tolták Scolari seggébe a petrencés rudat, de ezt is lehet jól és rosszul csinálni. Mexikó jól csinálta, ráadásul gyorsan, szervezetten és nagy szívvel játszott, kivált onnantól, hogy a szünetben rájöttek, nincs igazán mitől tartaniuk.

Köln felé zötyögve Egri Vityával dumáltam a brazilokról, és nekiszegeztem a kérdést, nem hiányzik-e ebből a csapatból egy center, mire ő azt mondta, lehet, hogy Fred (= Fredzsi) szar, de csak öt méterről kell majd bepasszolgatnia a labdákat, mert a mögötte játszók annyira jók. A futball azonban sokkal kegyetlenebb annál, hogy ilyesmi megtörténjen. Biztosan mindenki emlékszik senki nem emlékszik Guivarc’h-ra, a világbajnok francia csatárra, aki se cselezni, se gólt lőni nem tudott, viszont volt egy tulajdonsága, amiből a csapata többet profitált: meg tudta tartani a labdákat. Frednek egyelőre csak a színészi képességeit ismerjük, és ha nem is vagyunk kispolgári módon a népi attribútumok megszállottjai, azért a braziloknak legyen már egy normális csatáruk, a kurvaéletbe. Képzeljük el, hogy egy Romario szaladgál Neymar előtt. Vagy ne is menjünk odáig, legyen mondjuk egy Adriano. De még egy Luis Fabiano is felüdülés lenne ezt a romhalmazt elnézve.

De vissza a lényeghez: itt a vébé, de lehet, hogy az év védése is.

2002 átok volt Dél-Koreának

Akkor nyilván bírták rohadtul, hogy elődöntőt játszhatnak a vébén, de szerintem azóta már százszor megbánták a hazai rendezésű tornán történteket. Korea egy életre elveszítette a semleges szurkolók szimpátiáját, élő ember nincs, aki képes nekik drukkolni. Még a németek ellen sem! Pedig egyébként egyáltalán nem rossz, amit csinálnak, de tegnap az oroszok ellen (akiknek meg csak a sportpályán tud szurkolni az ember, sehol máshol) arra kellett rájönnöm, csinálhatnak, amit akarnak, azok a rohadt csalók maradnak, akik kiejtették az olaszokat és a spanyolokat 2002-ben. Sajnos a szurkolói lélektan ilyen, szerintem a mi generációnknak ki kell halnia, hogy megbocsásson nekik a világ.

Nekem Oroszország – függetlenül attól, hogy Korea sokkal jobb, mint vártam – csalódás, az meg még inkább, hogy Capello kezdi elveszíteni az egyetlen igazán fontos skilljét. Ő ugyanis soha nem szép, meg látványos, vagy éppen igazán eredményes csapatokat rakott össze, hanem nyerőket (popp már a kommentmező felé görget). De a legutóbbi két állomása, azaz a két általa irányított válogatottnál menet közben elmaradt a győzelem, és megmaradt a nézhetetlen, szar játék. Ez az angoloknál még elfogadható, hiszen soha nem tanulták meg rendesen azt a játékot, amit feltaláltak, de az oroszok a szó szoros értelmében játsszák a futballt. Nekik nem biztos, hogy Capello a legjobb megoldás, még akkor sem, ha a csapat hiába játszik általában jó focit, nyerni, sőt, döntőbe jutni sem nagyon szokott. Valószínűleg most sem fog.

Mindettől függetlenül persze meg is nyerhették volna a Dél-Korea elleni meccset, hiszen volt helyzetük hozzá, de Akinfejev – aki az iszonyatos potya előtt is bizonytalan volt néhány esetben – úgy döntött, ellopja a show-t. Pedig jó kapus, de ilyet utoljára Bonner csinált utoljára, meg Pagliuca majdnem, de neki mázlija volt a végén. Kellenek a vébére az ilyen drámák, de most nem lennék a helyében azért.

A belgák ocsmány szarok voltak, De Bruyne és Hazard játszott egyedül a hype-hoz méltón, és aztán érkezett a Unitedből kis híján korbáccsal elhajtott Fellaini, aki gyakorlatilag egyedül megfordította az Algéria elleni meccset. Nagyjából ennyit érdemes tudni a mérkőzésről. Kérem, kapcsolja ki. Ja, még ennyit: 

Illetve még annyit, hogy az algériaiak (és nem algírok) kapusa, aki többször is elég bizonytalanul mozdult ki a kapujából, Fellaini második kapura tartó fejesét hatalmas bravúrral tolta a léc fölé. Ez még 1-1-nél történt, úgyhogy simán hozzácsaphatjuk a kapusok napjáról szóló poszthoz. 

Ma pedig az lesz, hogy

lehet, hogy kiesnek a spanyolok. Ehhez nem is kellene másnak történnie, mint hogy a hollandok a papírformának megfelelően leverjék az ausztrálokat (akik egyébként nekem bejöttek Chile ellen), a spanyolok pedig kikapjanak Vidaléktól. Ebben az esetben Spanyolország a franciák és az olaszok által kitaposott, lófaszokkal ékesített ösvényen indul el hazafelé, nektek pedig az összes ismerősötök kiposztolja FB-ra, hogy „a spanyol válogatott ellátogatott egy árvaházba…”

Szerintem nem fognak kiesni, bár azt csúnyán benéztem, hogy ebből lehet dupla-duplázás, mert az már látszik, hogy nem lehet. Illetve akkor talán igen, ha Del Bosque fogja magát, és a vébé közepén alapjaiban borít fel mindent, amire két éve készül, de ennek elég kicsi az esélye. A sikerességének pedig még annál is kisebb.

Captain Obvious jelenti: a Kamerun-Horvátország vesztese kiesik a világbajnokságról.


comments powered by Disqus

Feedek

Archívum

Követők

benitonstt heinrich pulga OutsideRB juergenw kiajobb rostas70 Roberto Carlos csker Integető lufiember United99 Viridis Aquilae vily35 nstvendégszerző sacer  benito BlueCech

Utoljára kommentelt posztok

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Reblog