Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A klasszikusoknál nincs jobb!

0

[A Nagyszerű Dino Vercotti sorait olvashatjátok!] Csodálatos dolog, amikor Costa Rica a legjobb nyolc közé jut, vagy amikor a szimpatikus kameruniak majdnem kiütik az angolokat - de a klasszikus párharcoknál nincs jobb szórakozás. A brazíliai torna negyeddöntőjében összejött az a meccs, amelynek nagyon súlyos vébémúltja van: a 80-as évek két világeseményének fényét is megemelte a német-francia párharc, amelynek első, 1982-es fejezete minden idők egyik legizgalmasabb futballmérkőzéseként vonult be a történelembe: Schumacher-Battiston összecsapása, a hosszabbításban megszerzett kétgólos francia előny elolvadása generációk számára meghatározó emlékeket ébreszt. Négy évvel később (szintén az elődöntőben) találkoztak ismét - most erre a meccsre tekintünk vissza.

1986. június 25-én olyan dolog történt, amelyre addig nem volt példa, és amely azóta sem ismétlődött meg: a mexikói vb egyik elődöntőjének párosítása megfelelt a négy évvel korábbiénak, hiszen Németország és Franciaország csapott össze. A túlcsordult érzelmeket hozó 82-es meccs tökéletes alkalom lehetett volna arra, hogy a franciák visszavágjanak az akkori kiesésért. Platiniék brutális ágon jutottak be a legjobb négy közé: a tizenhat között a címvédő olaszokat búcsúztatták (2-0), majd drámai, tizenegyesekbe torkolló találkozón a brazilokat ejtették ki. A németek papíron sokkal könnyebb ellenfelekkel kerültek össze, de ők is megizzadtak: Marokkót az utolsó pillanatokban szerzett góllal (1-0), míg a házigazda Mexikót büntetőkkel ütötték el a továbblépéstől.

Francia részről tagadták, hogy a revans hajtja őket: “Nem érdekel a négy évvel ezelőtti meccs, annál inkább érdekel a döntő” - mondta a francia középpálya egyik motorja, Tigana. “Tíz percet játszottam csak az elődöntőn, hiszen az ötvenegyedikben álltam be, a hatvanegyedikben pedig már úton voltam a kórház felé. Ennek ellenére nem bosszúként fogom fel a meccset, nem dolgozik bennem semmilyen sértettség Schumacher irányában” - nyilatkozta a 82-ben összeroncsolódott Battiston.

A sajtót lenyűgözte Franciaország addigi teljesítménye, és egyértelműen esélyesként kezelték a csapatot, bár abban sem volt vita, hogy Platiniékat jobban kizsigerelte a negyeddöntő: “Ők a favoritok - nyilatkozta a német kapitány, Beckenbauer -, de az megnyugtat, hogy jó fizikai állapotban vagyunk, ami látszott a Mexikó elleni 120 perc során is.” Megszólalt Schumacher is, akit persze folyamatosan a 82-es ámokfutásával szembesítettek: “Már elnézést kértem Battistontól, ő pedig ezt elfogadta.”

Az ügyük azonban nem zárult le még, mert a német kapus odaszólt a franciának: az egyik mexikói újságírónak arra a felvetésére, hogy az ámokfutása tette őt ismertté, a Schumacher annyit mondott, hogy ez nem igaz, az eset neki csak ártott, sőt, éppen Battiston szerzett ezzel hírnevet. Karl-Heinz Rummenigge úgy érezte, hogy ezúttal nem lesz hosszabbítás: “A Mexikó elleni meccs után kifacsarva éreztem magam, de sikerült pihennem, és most tökéletes a kondícióm. Szerintem most nem lesz döntetlen, a rendes játékidőben eldől minden…” Jól gondolta.

Nagyszerű mérkőzést vívott egymással a két válogatott, és Franciaország valóban megfizetett a brazilok elleni továbbjutásért, mert hiába fociztak egészen jól a kulcsembereik (Tigana, Fernandez, Platini), a németek frissebb, elevenebb játéka 2-0-ás sikert hozott. A 9. percben Brehme elementáris erejű bombája szaggatta szét a francia hálót, majd az utolsó másodpercekben a kitámadó ellenfél védelmének fellazulását kihasználva Rudi Völler lőtt egy szemtelen gólt - így született meg egy újabb győztes elődöntő Franciaországgal szemben.

Remek meccs volt, fantasztikus csapatot győztünk le. A második félidőben a szerencse mellénk állt. Azt azért tényleg nem hittem volna, hogy bejutunk a döntőbe, de az sem igaz, hogy túl gyengének találtam előzetesen ezt a keretet. Tehát elnézést nem fogok kérni, és szeretném, ha egy picit örülhetnék ennek a sikernek” - mondta Beckenbauer.

“Talán igazuk volt azoknak, akik szerint túl sokat kivett belőlünk a Brazília elleni meccs. Akkor szerencsésnek bizonyultunk, ma viszont pechesnek, és ez nagyon sokba került” - nyilatkozta a francia kapitány, Henri Michel.

A francia játékosok senkivel nem álltak szóba, hanem egyből felkapaszkodtak a csapatbuszra: a Platini-féle generáció vb-arany nélkül zárta pályafutását.


comments powered by Disqus

Feedek

Archívum

Követők

benitonstt heinrich pulga OutsideRB juergenw kiajobb rostas70 Roberto Carlos csker Integető lufiember United99 Viridis Aquilae vily35 nstvendégszerző sacer  benito BlueCech

Utoljára kommentelt posztok

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Reblog