Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A vb 7 legtöbbet rugdosott játékosa - a lila ötven árnyalata

0

"A legforróbb hely a pokolban azoknak van lefoglalva, akik az erkölcsi válság idején megőrizték semlegességüket" – írja Dante, és ilyen kellemetlen helyre mi nem szeretnénk elszegődni még portásnak sem.

A lila ötven árnyalatára rugdosott sztárok örökös szimbóluma lesz a Maradona-Gentile párharc az 1982-es vébéről. 

Claudio Gentile és Gaetano Scirea a kor legfélelmetesebb védőpárosa volt. Gentile intézte a piszkos munkát, Scirea viszont Nesta-féle eleganciával oldotta meg a feladatait. Ehhez azonban Gentile hentes-mészáros akciói elengedhetetlenek voltak.

Az emberfogást természetesen az olaszok találták ki: Vittorio Pozzo már az 1930-as évek elején alkalmazta. A taktikai húzás több volt puszta eszköznél; inkább jel, hogy a futball már nemcsak a saját játékunk kidolgozásáról, hanem az ellenfél megállításáról is szól.

1934-ben az osztrák Wundermannschaft az olaszokkal játszott elődöntőt a világbajnokságon, Pozzo akkor Montit akasztotta az osztrákok legnagyobb sztárjának, Sindelarnak a nyakába, akinek így momentuma is alig akadt a meccsen.

Az edzők hamar beleuntak abba, hogy jól cselező, technikás középcsatárukat szoros emberfogással könnyedén leveszi a pályáról az ellenfél megtermett középfedezete. Ennek következtében megváltozott a középcsatár prototípusa: az edzők ekkor kezdtek faltörő kosokra hasonlító centerekben gondolkodni, és Angliában a mai napig a középcsatárnak ezt a típusát tekintik a klasszikus kilencesnek.

Az 1954-es vb-döntőben Sepp Herberger utasítására Horst Eckel tekeredett húsevő indaként Hidegkuti köré, így a visszavont centerjátéka pont úgy nem érvényesült, mint húsz évvel korábban Sindelaré.

Az 1950-es évek végén aztán a brazil Zezé Moreira vezette be a zónavédekezést a futballban. Az evolúciós lépcsőfoknak komoly morális töltete is volt: a brazilok egyszerűen idegenkedtek a jelenségtől, az egyén korlátozásától, egy védőjátékos feláldozásától.

Hasonlóan gondolkodott az orosz taktikai zseni, Viktor Maszlov is, aki az 1960-as években a zónavédekezést letámadással ötvözte: így született meg a 4-4-2 és a modern futball. "Az emberfogás megalázó, lealacsonyító és morális szempontból is megkérdőjelezhető" – vélte Maszlov.

Az 1970-es évek közepén, Maradona karrierjének kezdetén azonban a letámadás még messze nem volt olyan hatékony, mint a modern futballban. A játékosok nagyjából 5000 métert futottak egy meccsen, azt is jóval kevesebb sprinttel, mint manapság. Ezt a fajta letámadást pedig Maradona úgy játszotta ki, ahogy akarta. Fürdött, lubickolt.

Az 1980-as évek elején aztán a söprögetővel és két emberfogóval játszott 4-3-3 kezdte átvenni a hatalmat a futballban. És Maradona szenvedni kezdett, az argentin válogatott a második csoportkört nem élte túl a tornán, ő maga pedig a meccset is alig.

Gentile két napig készült a Maradona elleni meccsre. Videókat nézett naphosszat, elemezte ellenfele mozgását, cseleit, labdaátvételeit. Végül arra a következtetésre jutott, hogy csak úgy állíthatja meg, ha szinte semennyi időt nem hagy Maradonának a labdával. Meg kell előzni, ha az nem megy, fel kell rúgni. A meccsen végül összesen 23 alkalommal szabálytalankodott ellene, Olaszország pedig 2-1-re nyert.

"A futball nem balerináknak való" – intézte el egy vállrándítással Gentile a bírálatokat. A brazilok ellen Zicóval játszotta el ugyanezt, még a mezét is leszaggatta róla. És megint nyertek, ezúttal 3-2-re.
 


A németek elleni döntőben aztán Pierre Littbarskinak mutatta meg, hol lakik az Úristen, ráadásul az olaszok vezető találatánál Gentile adta a gólpasszt is.

A vb-t az olaszok nyerték, a torna gólkirálya Paolo Rossi lett, de ez sosem sikerült volna Gentile nélkül, a győzelem pedig – a futballban is – mindent szentesít. Gentilét egyébként pályafutása alatt sosem állították ki egyetlen durva belépője miatt sem.

Négy évvel később, az 1986-os vb-re az emberfogás helyét ismét a területvédekezés vette át, Maradona pedig egy középszerű csapat élén is a vb-címig menetelt.

Brazíliában Messire vár ugyanez a feladat, és ez volt Neymar sorsa is – bár a brazil válogatottat nyilvánvaló hiányosságai ellenére is nehéz középszerűnek nevezni. Juan Zuniga tarolása után neki már biztos nem fog sikerülni.

A Neymar-vadászat nem egyedi jelenség. Ha megnézzük, kivel szemben szabálytalankodtak legtöbbször a vb-n, egyértelműen a kulcsembereket kapjuk meg. Közülük már csak Robben és Campbell van versenyben, a többieket így vagy úgy már kiiktatták.
 


Az emberfogás ugyan eltűnt a futballból, és a játékosokat is jobban védik, mint korábban. Viszont a faultok gyakorlatilag súlytalanná váltak, a játék természetes részének tekintjük a taktikai szabálytalanságokat. Zuniga még egy sárgát sem kapott.

A futball nagy evolúció közül több is a szabálymódosításoknak, és nem a taktikai zseniknek köszönhető. Az elmúlt 100 évben szinte minden létező taktikai formációt láttunk már, ezen a területen – külső hatás nélkül – túl sok mozgástér nem maradt.

A futball új kiugrási pontja a szabálytalanságok megítélése és szankcionálása lehet. És ahogy a futballban szinte minden ciklikus, nem elképzelhetetlen, hogy ebben is visszatérünk majd a gyökerekhez, amikor a szándékos szabálytalanság még alantas eszköznek számított. Persze nem morális okokból fog ez bekövetkezni, ha bekövetkezik, de a taktikai szabálytalanságok drasztikus szankcionálása érdekes folyamatokat indítana el: a játékosok visszakapnák a tereket, a játék a gólokat, ami még több nézőt és még több pénzt jelent.

Addig viszont Brazília itt van a kutyaszorítóban, bár előálltak azok a körülmények, amelyekben megbocsátható lenne a vb-cím elmaradása. Neymar kidőlt, a csapatkapitány Thiago Silva eltiltott.

Összességében Neymar sérülését nem kell túlmisztifikálni, de észrevenni kötelező. Arról lehet vitatkozni, hogy mi a labdarúgás legjobb, leghatékonyabb módja, vitatkoznak is rajta vagy százhúsz éve. De senki nem járna rosszul, ha az IFAB, a labdarúgás szabályhozó testülete abban határozottan állást foglalna, hogy a labdarúgásnak nem a győzelem, hanem maga a játék a célja.


comments powered by Disqus

Feedek

Archívum

Követők

benitonstt heinrich pulga OutsideRB juergenw kiajobb rostas70 Roberto Carlos csker Integető lufiember United99 Viridis Aquilae vily35 nstvendégszerző sacer  benito BlueCech

Utoljára kommentelt posztok

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Reblog