Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ne hagyd élni az argentin klasszist!

0

[A Nagyszerű Dino Vercotti sorait olvashatjátok!] Az 1986-os mexikói vébé két elődöntője idén a negyeddöntőben ismétlődik meg: az akkori német-francia mellett argentin-belga meccsre is sor került a négy között. Prémiumok, kapus által diktált taktika, megfoghatatlan Maradona - 1986. június 25., Mexikóváros.

Ahogyan a Németország-Franciaország meccsnek, úgy az Argentína-Belgium találkozónak is megvolt az 1982-es előzménye: akkor a belgák a csoportmeccsek során 1-0-ra legyőzték a dél-amerikaiakat (ebben a csoportban kapott helyet Magyarország is, drámai kiesésünket már sokszor megénekelték). Ez már 1982-ben is meglepetés volt, de 1986-ban, az elődöntőben igazi szenzációnak számított volna. A belgák általános elképedésre jutottak be a legjobb négy közé, azok után, hogy a csoportból is alig vergődtek tovább. A nyolcaddöntőben kiütötték az addig rakétaként száguldozó szovjeteket, egy körrel később pedig a dánokat felnyársaló spanyolokat búcsúztatták. Nagyon nem lehettek nyugodtak az argentinok, akik az uruguayiak és az angolok testén keresztül léptek be a döntő előszobájába.

Belgiumot igazi egzotikumként kezelték, az egyik legfontosabb téma velük kapcsolatban az volt, hogy mennyit keresnek a játékosaik. A belgák megnyugtattak mindenkit, hogy bár messze nincs akkora fizetésük, mint a nagy európai klubok sztárjainak, de éhen nem fognak halni. Enzo Schifo például elmondta, hogy tudott venni a szüleinek egy szép házat, ha külföldre szerződik, akkor pedig még egyet vehet majd. Belgium focistáit több megkeresés is érte a vb ideje alatt, Schifót például az Inter azonnal vinni akarta (egy évvel később vitte is). A játékosoknak fejenként kb. kétmillió forintot ért volna a világbajnoki cím.

A belgáknak Jean-Marie Pfaff volt a kapusa, akit sosem tartottak egészen normálisnak. Az elődöntő előtt kijelentette, hogy felesleges Maradonára külön embert állítani: “Minek? Úgysem tudja megfogni senki. Hagyni kell játszani őt, rohangáljon szabadon, hátha elhiszi, hogy övé a világ, elveszíti a realitásérzékét és hibázik.”

“Mi vagyunk az esélyesek, de Belgium védekezése ránk nézve aggasztó. Betonfalat húznak fel hátul, és onnan kontráznak, életveszélyesen. Gerets a vébé legjobb védője, Pfaff pedig fantasztikus kapus” - óvatoskodott Maradona

A belgák a második félidő elejéig állták a sarat, amikor egy centerezés után Maradona ügyes mozdulattal piszkált bele a labdába, majd bő tíz perccel később egy védjegyévé vált szólóval pecsétet rakott Belgium sorsára.

“Óriási válogatottunk van, az, hogy én lőttem a gólokat, csupán részletkérdés. Boldoggá tettük az argentin népet, és közel állunk a célunk eléréséhez. Belgium volt eddig a legjobb csapat, amellyel találkoztunk a vébén” - mondta a lefújás után a meccs hőse.

Megszólaltatták Claudio Gentilét is, aki négy évvel korábban terror alatt tartotta az argentin zsenit, így segítve hozzá Olaszországot az argentinok elleni 2-1-es győzelemhez: “Csak ámulok, hogy hogyan hibázhatnak ekkorát az argentinok ellenfelei. Az elmúlt két meccsen négy gólt ajándékoztak nekik. Még mindig nem értik, hogy Maradona ellen nem lehet területvédekezést alkalmazni, mert ha szabadon átveheti a labdát a félpályánál, akkor mindennek vége.”

Mark Wilmots szombatra nem Jean-Marie Pfafftól kér majd taktikai tanácsot.


comments powered by Disqus

Feedek

Archívum

Követők

benitonstt heinrich pulga OutsideRB juergenw kiajobb rostas70 Roberto Carlos csker Integető lufiember United99 Viridis Aquilae vily35 nstvendégszerző sacer  benito BlueCech

Utoljára kommentelt posztok

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Reblog