Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

És akkor jön Müller, meg valami csere, és nyernek a németek

0

[A mikrofonnál a nagyszerű Garcia bőrmester] Egy átlagos munkanap után, kicsit nehéz gyermeki várakozással tekinteni a közelgő elődöntőre, de lassan vissza kell költözni szellemileg Brazíliába. Van még egy pár óra addig az elődöntőig, ami szerintünk az előzetesen két legnagyobb esélyesnek számító válogatott között zajlik majd. 

Brazil-németet nem nagyon tapasztaltunk a 2002-es döntő előtt, valahogy mindig elkerülték egymást abban a pár évtizedben, amit már követni tudtunk. Akkor a világ legjobb kapusa kiejtette a labdát a világ legjobb csatára elé, és már töltötték is a gépbe a kék-sárga konfettit.

 

Az a brazil csapat klasszisokkal jobb volt, mint a ma esti, ez a német csapat pedig teljesen más ugyan, de játékban elvileg erősebb, mint a 2002-es volt. Ha bármelyikük megnyeri ezt a világbajnokságot, az nyilván nem lesz érdemtelen siker, de összehasonlítva az elmúlt négy világbajnok garnitúrával, okkal tarthatók a mostaniak gyengébbeknek. Mindegyik korábbinak volt olyan markáns erénye és/vagy kiemelkedő egyéniségei, ami és akik miatt jól állt a kezükben a serleg. Ha választani kell, akkor most ez inkább a németekre lenne igaz, de odatehetnének valami extrát a végére, hogy azt mondhassuk, ez így parádé volt.

Az esélyek latolgatása helyett, kijelentést teszünk, ami abban áll, hogy ezt a németeknek kell megnyerniük. Még akkor is így lenne, ha Neymar és Tiago nem hiányoznának a braziloktól. Egyszerűen hatékonyabbnak gondoljuk a német csapatot még akkor is, ha az utóbbi két forduló szenvedéssorozatában ők is részt vállaltak. Ez a brazil csapat csak nosztalgiából szurkolható, és nem is a Hegyi Iván-i értelemben vett brazilos játékot hiányoljuk, hanem az olyan egyéniségeket, akik miatt akár egy pillanatra is elgondolkozhatnánk, hogy nekik szurkoljunk.

A németeknek közel hibátlan a kezdője így, hogy Lahm kikerült a szélre, onnan a felépítmény már adott, bár Özil és Götze elég halovány, de Löwnek eszébe szokott jutni cserélni legalább a végére, ha nekik nem megy. Persze az is benne van, hogy ők adnak le olyan játékot, amivel különbséget tesznek a pályára bárki ellen. Meg kell ragadniuk azt a lehetőséget, amit a brazilok erősen középszerű középpályája jelent.

A horvátok az első félidőben sokszor játszották át a brazilokat a Rakitic-Modric-Kovacic trióval, amivel a német középpálya is meg kell, hogy birkózzon. Hummels feltűnése még több variáció a támadásépítésben és Lahm is fel szokott tűnni a képernyőn, amikor mindenki próbálja szélesebbre nézni a tévéjét, hogy na jön-e ott valaki a szélen. Kevésbé lesz az az ácsorgás, ami főként Algéria ellen volt, hogy nem tudták, mitévők legyenek az ellenfél térfelén.

A brazilok abban bízhattak a vébé előtt, hogy Neymar extrát hoz és még egy-két támadójuk mutat valami olyat, amivel segíthet, de ez nem utóbbi nem történt meg, szerencsétlen Neymarra nézve meg gyakorlatilag mindegy, hogy hány gólt rúgott Kamerunnak meg a többieknek. David Luiz extázisa elé azért kellene futball is, de akik lehetőséget kaptak eddig maximum egy-egy felvillanásig jutottak. Elegendő tapasztalat vagy tudás hiányában sem Oscar, sem Hulk, sem Fred nem tudott lendíteni igazán a csapaton, a közönség pedig azon eddig sem tudott segíteni, hogy ezek többet vagy pontosabban rúgjanak kapura vagy értelmes módon ki tudjanak cselezni bárkit. A brazilok nyilván szeretnének vébét nyerni, de azt úgy nem lehet, ha a belső védőn és a kapuson kívül ez minden pályára lépő számára túl nagy tehernek tűnik.


A meccs képét kellene előre látni, az lenne az igazi. Az elején lesz a brazilokban lendület, egy-két lövés, szögletek, de az fog mutatkozni, hogy mégis könnyebben átjárható a középpályájuk, lesznek a németek részéről olyan akciók, amikor úgy tűnik, hogy tudnak létszámfölényt kialakítani, ha van két-három jó passz egymás után. Nem lepődnénk meg, ha a félidő nem hozna gólt, mert az – főleg Neymar hiányában vélhetően Ramires játékával – alap lesz, hogy megakadályozzák a német helyzetek kialakítását, és az eddigi német meccsek sem azt mutatták a szerencsétlen sorsú portugálokat leszámítva, hogy a földeb akarnák gyalulni az ellenfeleiket.

Aztán ahogy telik-múlik az idő, kb. a 60. perctől már más lesz a kép, és a brazilok unalmasakat, a németek meg biztatóbbakat fognak tudni cserélni. Ebből lesz az, hogy gólt szereznek. A németeknél Müller benne lesz ebben, ami nem jóslás, hanem tényeken alapuló több mint megérzés. Ugyanis Reus hiányában benne van a legerősebb helyzetteremtő aktivitás.

Szóval valahogyan úgy kell lennie, hogy majdnem biztosan, Müller ráhatásával a németek lőnek egy vagy két gólt, amit a brazilok nem tudnak. Jó világbajnokságból átfordult ez már olyan furcsába, hogy egyik csapat sem játszik igazán jól, így kénytelen lesz az nyerni, akinek erősebb a kerete. Ezek pedig a németek lesznek végül.


comments powered by Disqus

Feedek

Archívum

Követők

benitonstt heinrich pulga OutsideRB juergenw kiajobb rostas70 Roberto Carlos csker Integető lufiember United99 Viridis Aquilae vily35 nstvendégszerző sacer  benito BlueCech

Utoljára kommentelt posztok

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Reblog