Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Les volt vagy nem volt les Messi gólja?

0


A lesekről való vitatkozás a futball egyetemes része, de általában néhány nap alatt kifulladnak a viták. A Barcelona-Atlético madrid meccs kapcsán viszont talán egy komplett bajnokságról döntött az, hogy a játékvezető nem adta meg Messi gólját. De vajon jól döntött a spori? Szabályértelmezés.

Az nem kérdés, hogy Messi lesen tartózkodik. Első blikkre könnyű azt mondani, hogy mivel ellenféltől kapta a labdát, teljesen mindegy, a gól érvényes. Ugyanakkor az IFAB (a futball szabályalkotó testülete) 2013. július elsején életbe lépett szabálymódosítása miatt nem egyértelmű a helyzet, de a bíró valószínűleg jól döntött. 

A szabálymódosításról az MLSZ honlapja is beszámolt, a pontos szövegezés itt elérhető

Az új szabályozás a passzív leshelyzeteket, illetve a passzív leshelyzetből való előnyszerzést értelmezte újra. A korábbi szabályozás szerint a bírók nem fújhatták le az akciót akkor, ha a támadó csapat egyik futballistája lesen állt, de eredetileg nem akart beleavatkozni a játékba, egy szerencsés vagy szerencsétlen mozdulat nyomán azonban mégis hozzá került a labda, és végül betalált a kapuba.

A FIFA azért döntött a módosítás mellett, mert így a passzív leshelyzetben lévő támadó nem juthat jogosulatlan előnyhöz, azaz, ha a kapufáról, a kapusról vagy valamelyik védőről kerül hozzá a labda, akkor nem szerezhet érvényes gólt.

Az „előnyt szerez helyzetéből” kifejezés azt jelenti, hogy egy játékos:

– leshelyzetben állva megjátssza a kapufáról, a keresztlécről vagy ellenfeléről hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát
– leshelyzetben állva megjátssza ellenfelének szándékos védését követően hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát

Szellemiségét tekintve a szabály szinte minden pontja azt támasztja alá, hogy jogosan érvénytelenítették Messi gólját, mégis van egy érdekes, ellentmondásos kitétel a szövegben.

"Az a leshelyzetben levő játékos, akihez a labda úgy kerül ellenfelétől, hogy az a labdát szándékosan játszotta meg (kivéve a szándékos védést), nem tekintendő 'helyzetéből előnyt szerző' játékosnak".

Mivel ez nem valami egzakt megfogalmazás, megint érdemes a szabályváltozás komplett szellemiségét vizsgálni. Ez pedig azt sugallja, hogy Messi találata mégis lesgól volt, hiszen nem egy tudatos megoldást követően került elé a labda, sokkal inkább a véletlennek köszönhetően pattant oda a védőről.

Ha mondjuk egy félpályáról szándékosan, ám gondatlanul hazaadott labdát fülelt volna le tízméteres lesen állva, azt nagy vígan berúghatta volna, de ebben az esetben a játékvezető az új szabályok szellemiségét és célját szem előtt tartva valószínűleg jogosan fújta be a lest.

Ugyanakkor kérdésként merülhet fel, hogy nem a beadás pillanata az irányadó-e esetleg (vagyis amikor az utolsó Barcelona-játékos hozzáér a labdához), mert akkor Messi még nem tartózkodott lesen. Hogy a kérdés ezen utolsó aspektusát is tisztázzuk, játékvezetői segítséget veszünk majd igénybe, és amint tudjuk, a kapott információkal frissítjük a posztot. 


comments powered by Disqus

Feedek

Archívum

Követők

benitonstt heinrich pulga OutsideRB juergenw kiajobb rostas70 Roberto Carlos csker Integető lufiember United99 Viridis Aquilae vily35 nstvendégszerző sacer  benito BlueCech

Utoljára kommentelt posztok

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Reblog