Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Messi gólja nem volt les

0

Az előző posztunk végén jeleztük, hogy nem egyértelmű a helyzet a Barcelona-Atlético Madrid bajnoki döntőn esett Messi-gól ügyében, emiatt kikértük Bede Ferenc, egykori nemzetközi labdarúgó-játékvezető szakmai állásfoglalását. Emlékeztetőül a videó még egyszer:

Bede Ferenc véleménye szerint a gól szabályos. Azért, mert az előző posztunkban citált 2013-as lesszabály-módosítás, amely azt magyarázza, hogy az ellenféltől kapott lepattanó labda esetében a passzív lesen álló játékos (Messi) nem szerezhet előnyt a helyzetéből, ebben a konkrét esetben nem áll meg. 

Mégpedig azért nem, mert a támadás kulcspillanata a beadás, vagyis a Barcelona utolsó labdaérintése. Márpedig Messi ekkor még nem áll lesen, tehát nem igaz az a kitétel, hogy nem minősül ellenféltől kapott labdának a lecsorgó. De, ebben az esetben igen, ellenféltől kapott labdának számít a lepattanó, amit Messi szabályosan lő a kapuba, akár lesen tartózkodik akár nem, mert helyzeti előnyét nem egy korábbi passzív lesállásból szerezte, hiszen a beadás pillanatában erről szó sem volt. 

Bede feltételezése szerint a játékvezető azért érvényteleníthette a gólt, mert úgy ítélte meg, hogy a labda Fabregasról pattant Messi elé, ekkor pedig egyértelmű a les. A nagy tumultus miatt a labda takarásban volt a játékvezető és az asszisztens előtt is, így nehéz számon kérni a bírót, hogy miért nem látta tökéletesen a játékhelyzetet.

Azt is hozzá kell tenni, hogy az Atlético végig kontrollálta az összecsapást, és mikor hátrányba kerültek, azonnal a Barcelonára borították a pályát. Ebből - és a bajnokság összképéből - kiindulva valószínűsíthető, hogy Diego Simeone csapata képes lett volna másodszor is egyenlíteni, ha arra kényszerül - persze ez csak feltételezés. 

Összességében elmondhatjuk, hogy Messi gólját tévesen érvénytelenítette a játékvezető, ugyanakkor az egész éves teljesítményeket figyelembe véve nehéz vitatni, hogy az Atlético Madrid érdemelte meg legjobban a bajnoki címet, és felesleges lenne azon lovagolni, hogy a teljes szezont figyelembe véve a bírói ítéletek hogyan sújtották/támogatták az egyes csapatokat. 


comments powered by Disqus

Feedek

Archívum

Követők

benitonstt heinrich pulga OutsideRB juergenw kiajobb rostas70 Roberto Carlos csker Integető lufiember United99 Viridis Aquilae vily35 nstvendégszerző sacer  benito BlueCech

Utoljára kommentelt posztok

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Reblog