Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Play to the whistle not the flag, vagyis Sípszóig játssz!!4!

0

A sporik kezdetben egy fehér zászlót lobogtatva jelezték a szabálytalanságokat. A klub beszámolói alapján ezen először a Nottingham Forest változtatott, mikor 1872-ben beszerzett egy 'játékvezetői sípot'. A gyakorlat viszont csak akkor terjedt el, amikor az ACME Whistle Company megbízást kapott, hogy gyártson sípokat a Metropolitan Police rendőrei számára, és aztán ez került át a futballpályákra is. A labdarúgás szabálykönyve elég későn, csak 1936-ban rendelkezett a síppal történő játékvezetésről. 

Tíz évvel később, Anglia hazai pályán fogadta Belgiumot egy barátságos meccsen, de olyan ködös, latyakos, szürke, szutyok időben, hogy a partjelzőknek a Királyi Légierőnél használatos piros-sárga forgalomirányítói zászlókat nyomták a kezébe a láthatóság kedvéért, ami aztán annyira bevált, hogy tulajdonképpen a mai napig ezt használjuk. 

A partjelzőknek egyébként 1891-ig szintén joguk volt megállítani a játékot, nemcsak jelzésre használták a zászlójukat. Amikor ezt a jogukat eltörölték, a játékosoknak eltartott egy ideig, hogy megszokják, a partjelző intésénél nem kell megállni, és ekkor került be a futball terminológiájába a ‘play to the whistle not the flag’ ordítás, amivel szelíden figyelmeztették a csapattársakat, hogy nem fújt a spori. 


comments powered by Disqus

Feedek

Archívum

Követők

benitonstt heinrich pulga OutsideRB juergenw kiajobb rostas70 Roberto Carlos csker Integető lufiember United99 Viridis Aquilae vily35 nstvendégszerző sacer  benito BlueCech

Utoljára kommentelt posztok

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Reblog