Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

"Valahol jó, hogy nem mi nyertünk, mert az a futball veresége lett volna”

0

Még mindig hét meccset kell nyerni a vb-győzelemhez.


1) Nem szoktam a bírókkal foglalkozni, de…

Klasszikus frázis, és a döntő előtt azért van apropója. A vb kisebb-nagyobb, de összességében talán nem meccsdöntő bírói tévedésekkel futott le. Az első körben volt némi felzúdulás, aztán ellaposodott a téma, csak hogy a bronzmeccsen újra felszínre törjön. A sporinak nem volt egy épkézláb ítélete, és az nem menti, hogy a braziloknak meg egy épkézláb támadása. 

A döntő az olasz Nicola Rizzolié lesz, ő már eddig is két meccset vezetett az argentinoknak (Argentína–Belgium 1-0, Argentína–Nigéria 3-2), jön a harmadik, ami azért némileg szokatlan. Főleg, hogy az oriundo-jelenségnek köszönhetően az olasz és az argentin futball kapcsolata nem éppen rossz. Bízhatunk benne, hogy nem ezen fog múlni, de ez minden.

2) Várható felállások


3) A stílus


Joachim Löw azután állította át csapatát kontrajátékra, miután – ha számszerűen nem is, de a játék minden elemében – megsemmisítő vereséget szenvedtek a spanyoloktól a 2010-es vb-elődöntőben. "Egész meccsen csak a labdát kergettük" – busongott Schweinsteiger. "Amikor végre megszereztük a labdát, túl fáradtak voltunk, hogy bármihez kezdjünk vele" – tette hozzá Klose.

A vereség stílusváltást hozott, kontracsapatból Németország lett a high-pressing team: letámadás, magas védelmi vonal, labdabirtoklás, miközben ők maguk váltak sebezhetővé a kontrákkal szemben.
 


2014-ben Argentína az új Németország. Sabella kapitány a sokat kritizált védelem sebezhetőségét egyszerűen elsminkelte, sőt Di Maria kiválásával egyenesen kőpúdert kezdett használni, mikor a Benfica középpályásával, Enzo Pérezzel helyettesítette, aki minden, csak nem szélső támadó.
 


Emiatt Argentína legalább annyira aszimmetrikus, mint Hollandia, csak itt Lavezzinek hívják Robbent. Jobb oldali széljáték nem nagyon van, ez Zabaleta feladata, miközben Pérez a centrális erőteret pumpálja.

Az első meccs után Sabella a csapatba tuszkolta Demichelist is, aki egyébként messze nem olyan rossz védő, mint aminek elkönyveltük, feltéve, ha nem nagyon kell kimozdulnia a tizenhatosról. Ekkor Garayval elég stabil párost alkot, jól takarítják el azokat a labdákat, amelyek mégis átjutnak a labda nélküli 4-4-1-1-es szögesdróton.


4) Párharcok

Már elég régen elmúltak azok az idők, amikor egy-egy ember párharcára lehetett szűkíteni a meccseket. Ha ebből indulnánk ki, akkor Argentína nyer 5-3-ra, mert Messi sokkal jobb, mint Höwedes.

Mégis ez a meccs egyik kulcsa, csakhogy a németek már jóval korábban kezdenek majd Messi ellen védekezni – nagyjából úgy, ahogy Oscarral is tették a brazilok elleni meccsen. Annyi különbség mégis lesz, hogy Sabella dalolva mond le a labdabirtoklásról, ha éppen nem jön be egy hosszú indítás, az sem baj, a lényeg, hogy a hátsó alakzat stabil maradjon.


Abból is érdekes szituációk adódhatnak majd, hogy mindkét csapatnak a jobb oldala erős támadásban, sőt elsősorban a jobbhátvéd jelenti a támadójátékot, miközben Müller és Messi befelé tolódva nyitja nekik a területet.

Összességében a meccs sokkal inkább két stílus csatája lesz, mint bárki másé: ha a németek letámadása és passzjátéka működik, akkor mindegy, hogy Höwedes mennyivel gyengébb Messinél, mert jellemzően nem alakulnak majd ki olyan játékszituációk, amelyekben ez kiderülhetne.

Özil szintén kulcsember lehet. Egyrészt azért, mert Kroos mellett elsősorban ő az, aki lehetetlen kulcspasszokat is be tud tenni a védelem mögé. Másrészt viszont azért, mert védekezésben kajla, és ha nem tudja kontrolálni Zabaleta felfutásait, azon akár a meccs is elmehet.


5) Egyetlen gyenge pont

Diego Simeone, az Atlético Madridot BL-döntőbe vezető argentin edző szerint Németországnak csak egy gyenge pontja van, azt kell kihasználni, ha Argentína világbajnok szeretne lenni.

"Nagyon nehéz lesz legyőzni a németeket, de Sabella kapitány mindenkinél felkészültebben várja a csatát, az ellenfél legapróbb részleteit is kielemezte. Németország csapata nagyon erős és szervezett, ugyanakkor az egyetlen sebezhető pontja éppen az argentinok kezére játszhat. Joachim Löw csapata nagyon magasra tolt védelmi vonallal játszik, szinte a félpályáig nyomulnak fel, a mögöttük lévő üres területeket pedig Lionel Messi és Gonzalo Higuain gyorsaságával ki lehet használni, ha sikerül átjátszani a német lescsapdát" - írta a Goal.com-on vezetett blogjában Simeone.

Már csak az a kérdés, hogy a mélyen visszaálló argentinoknál lesz-e olyan játékos, aki a letámadás ellen is megbízható passzjátékkal oldja majd meg a védekezésből támadásba való átmenetet – a braziloknak ez nem nagyon sikerült.
 


6) Párhuzam

"Ez a meccs nem a ránk nehezedő nyomásról szó, hanem hogy olyan jól játsszunk, amennyire csak tudunk. Ha csak ezzel foglalkozunk, akkor minden magától összejön majd" – mondta Sammer a 2013-as BL-döntő előtt, és most ugyanaz a helyzet.

A körülmények azonban jobban emlékeztetnek a 2012-es BL-döntőre, amikor a Bayern minden esélyesek esélyeseként fogadta hazai pályán a Chelsea-t.

A meccs képe most is hasonló lesz, csak most a bekkelő ellenfél nem egy középcsatárra, Drogbára lesz kihegyezve, hanem Messire, aki ellen nemcsak a cselkészsége miatt lesz nehezebb védekezni, de azért is, mert ő akkor is veszélyes, ha a kaputól negyven méterre kapja szabadon a labdát.


7) Végeredmény


"Valahol jó volt, hogy nem mi nyertünk, mert az a futball veresége lett volna" – nyilatkozta az 1986-os, Argentína ellen elveszített vb-döntőt követően Beckenbauer. 1990-ben fordított volt a helyzet, akkor is a futball nyert. Ez alapján 2014-ben sem lehet kérdés, ki érdemli meg a vb-címet.


comments powered by Disqus

Feedek

Archívum

Követők

benitonstt heinrich pulga OutsideRB juergenw kiajobb rostas70 Roberto Carlos csker Integető lufiember United99 Viridis Aquilae vily35 nstvendégszerző sacer  benito BlueCech

Utoljára kommentelt posztok

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Reblog